De basis goed geregeld

Het idee heb je: een eigen uitzendbureau starten. Goed plan! Voordat je werknemers kunt plaatsen bij opdrachtgevers, is het belangrijk dat de basis goed geregeld is. Aan welke eisen moet een uitzendbureau minimaal voldoen om te bestaan? En, net zo belangrijk, hoe zit het met contractvormen en het fasensysteem? In het eerste hoofdstuk van dit whitepaper lees je de antwoorden op deze vragen.

01

Wat is een uitzendbureau?

Een uitzendbureau is een bedrijf op de arbeidsmarkt dat bemiddelt als tussenpersoon tussen twee partijen: de werkzoekende en de werkgever.

02

Wat is het verschil tussen uitzenden en oproepen?

Het verschil tussen uitzenden en oproepen wordt duidelijk door het verschil uit te leggen tussen uitzendkracht en oproepkracht.

03

Hoe schrijf ik mijn uitzendbureau in bij de KVK?

Bij de registratie van een uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel moet je een SBI-code invullen. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling 2008. Je vult bij SBI-code in alle gevallen ‘782’ in.

04

Welke ontractvormen zijn er voor uitzendbureaus?

Binnen de uitzendbranche wordt gewerkt met contractvormen die passen binnen het fasensysteem van de ABU-cao of NBBU-cao.

05

Wat is het fasensysteem?

Het fasensysteem is het rechtspositiesysteem uit de uitzend-cao. De ABU-cao kent drie fasen, de NBBU-cao kent vier fasen. De ABU-cao wordt het vaakst gebruikt, omdat deze cao algemeen bindend is verklaard.