Zo zorg je voor een geweldige werkplek


Goed werkgeverschap ter bevordering van de sociale samenhangLeestijd: 10 minuten


In dit artikel delen Werkgeluk-experts Maartje Wolff en Fennande van der Meulen hun visie over werkgeluk. Ook Feng Shui expert Melati Helmhout deelt haar visie over een goede werkplek.Op 23 januari 2020 presenteerde de commissie Regulering van werk, onder leiding van Hans Borstlap, het eindrapport ‘In wat voor land willen wij werken?’. Hierin beschrijft de commissie niet alleen de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, maar signaleert ook een nieuwe sociale kwestie: terwijl werk moet zorgen voor sociale samenhang, doet het dat nu niet. Er is zelfs een zorgelijke en groeiende kloof ontstaan tussen zelfstandigen en werknemers, en werknemers onderling.

Tips en adviezen

Wat kunt u als intermediair doen aan het verkleinen van deze kloof? Hoe zorgt u dat werk de sociale samenhang vergroot, terwijl u ook bijdraagt aan de werktevredenheid én het werkgeluk van uw medwerkers?


We vroegen verschillende experts naar hun mening en om praktische tips zodat u nog beter invulling kunt geven aan goed werkgeverschap.


"Fluitend naar je werk en fluitend weer naar huis"

“Werkgeluk is fluitend naar je werk gaan en fluitend weer naar huis.” Fennande van der Meulen, samen met Maartje Wolff oprichter en eigenaar van Happy Office, zegt het stellig. “Natuurlijk heeft iedereen wel eens een slechte dag, maar als je dagelijks met plezier naar je werk gaat en met energie weer naar huis, dan spreek je van werkgeluk.” Werkgeluk gaat volgens Fennande over het gevoel dat je werk je geeft. Niet te verwarren met werktevredenheid, dat betrekking heeft op hoe je over werk dénkt. Fennande: ‘Werkgeluk gaat over hoeveel betekenis (purpose) je ervaart in je werk. Wat draagt jouw werk bij, voor wie en hoe maak je het verschil? Het gaat over de verbondenheid die je voelt met collega’s. Kun je jezelf zijn en werken jullie prettig samen (people)? Het gaat over voortgang. Zie je de resultaten van je werk en kun je je ontwikkelen (progress)? En is er ruimte om plezier te maken en te lachen? Is er een positieve sfeer (positivity)? Werktevredenheid gaat over zaken als salaris, arbeidsvoorwaarden, een coole werkplek en vers fruit. Natuurlijk hebben werktevredenheid en werkgeluk invloed op elkaar. Maar hoe je je van dag tot dag voelt heeft veel meer impact dan hoe tevreden je bent over je salaris, werkplek en arbeidsvoorwaarden. Tenzij deze oneerlijk zijn; wanneer een collega meer verdient dan jij terwijl jullie hetzelfde werk doen of als je niet de juiste middelen hebt om je werk goed te doen.”


Verbinding

Hoe kan je als werkgever bijdragen aan het werkgeluk van je medewerkers? “Werkgeluk is heel persoonlijk”, zegt Maartje Wolff.

“De een wordt gelukkig van vrijheid en de ander heeft juist behoefte aan een meer kaders. De een vindt resultaten heel belangrijk en de ander is gefocust op relaties. Er is niet een bepaald recept voor meer werkgeluk. Iedereen is dus ook zelf verantwoordelijk voor het eigen werkgeluk. Als werkgever kun je wel werkgeluk faciliteren. Op alle vier de pijlers. Voor een uitzendbureau zou je bijvoorbeeld de pijler verbinding tussen inlener en uitzendkracht kunnen faciliteren door bij de matching niet alleen te kijken naar de vaardigheden van een werknemer, maar vooral ook naar zijn persoonlijkheid. Welke persoon past het best in de organisatiecultuur, in het team of bij de sfeer in de organisatie? Gaan die samen? Hoe het de kandidaat vervolgens vergaat van dag tot dag, daar heb je als intermediair geen directe invloed op. Een andere manier om verbinding te faciliteren, is het contact dat de uitzendkracht met jou heeft als werkgever. De kracht van de intermediair zit dan volgens mij ook in het persoonlijk contact met kandidaten. Daarin kan je echt het verschil maken.”


Tradities

Hebben de dames nog tips hoe uitzendondernemers invulling kunnen geven aan het persoonlijk contact met kandidaten? Maartje: “Zeker! Met oprechte aandacht en persoonlijke betrokkenheid kom je al een heel eind. Informeer hoe het gaat, vraag naar behoeftes en begeleid iemand de eerste dagen in een nieuwe baan. Bel aan het einde van de eerste werkdag om te vragen hoe het geweest is en ga in de eerste weken wat vaker langs, als je voelt dat de kandidaat daar ook behoefte aan heeft.

Is er een hittegolf? Breng je uitzendkrachten ijsjes om uit te delen op het werk. Dat zijn leuke dingen.”


Een andere manier om de band met uitzendkrachten te versterken, zijn gebruiken en tradities. Bijvoorbeeld door resultaten te vieren. “Stuur kandidaten altijd een attentie aan het eind van de eerste maand bij een opdrachtgever of als een deadline gehaald is. En leef met kandidaten mee. Zorg dat er ook ruimte is om dingen te bespreken die minder goed gaan. Zo zou je met de kandidaat kunnen afspreken dat hij de eerste maand op een nieuwe werkplek zijn bevindingen noteert. Wat zijn sterke punten van de inlener en wat zijn verbeterpunten? Zo geef je een kandidaat het gevoel dat zijn mening er echt toe doet en het levert ook nog eens waardevolle informatie op; voor de uitzendondernemer én de inlener.”


Bied mogelijkheden

Fennande: “Het belangrijkste is dat je je als werkgever afvraagt hoe je kunt bijdragen aan het werkgeluk van je mensen. Al zijn mensen zelf verantwoordelijk voor hun werkgeluk, je kunt ze natuurlijk wel ruimte en mogelijkheden bieden om hiermee aan de slag te gaan. Door het onderwerp op de agenda te zetten en mensen informatie, inspiratie en middelen te geven. Via boekjes, workshops en trainingen bijvoorbeeld, want niet iedereen weet van zichzelf waar hij gelukkig van wordt.”


Meer over werkgeluk vind je op de website van Maartje Wolff en Fennande van der Meulen www.happyoffice.nl


(tekst gaat verder onder quote)

“De ideale werkplek is eenvoudiger te creëren dan je denkt”

“Feng Shui helpt ons bij dat wat wij voelen, maar niet altijd kunnen verklaren”, vertelt Melati Helmhout, Feng Shui expert uit Rotterdam. “Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die kijkt naar de wederzijdse relatie tussen de mens en zijn leef- en werkomgeving. Door de omgeving zó aan te passen dat de harmonieuze stroming van energie gestimuleerd wordt, voel je je beter en ben je gelukkiger. Zweverig? Ja, maar precies zweverig genoeg”, lacht Melati. “Zeker als je bedenkt hoe groot de invloed van de omgeving (onbewust) op de mens is: ons welzijn wordt voor 95 procent beïnvloed door onbewuste processen. Met Feng Shui kun je heel praktisch en tastbaar deze processen positief beïnvloeden. Alleen al door een juiste combinatie van kleur, materiaal, meubels en indeling kun je een omgeving creëren die jou en je medewerkers positief beïnvloedt.”


Melati's tips voor een fijne werkplek

Zeker als startende ondernemer, heb je vaak (nog) niet de werkruimte waar je van droomt”, zegt Melati. “Maar hoe klein of donker ook, je kunt er wel je droomplek van máken. En dat is eenvoudiger dan je denkt! Volg deze 5 tips voor een fijne en inspirerende werkplek.”


1. De ideale bureauopstelling

“Zorg dat je bureau zó staat dat je met je rug naar de muur zit. Is dit niet mogelijk, zorg dan voor een stoel met een hoge rugleuning of zet een kamerscherm of plant achter je. Dit zorgt voor een beschermd en veilig gevoel. Probeer ook zo te gaan zitten, dat je zicht hebt op de deur en/of het raam.

Zo kun je in een oogopslag zien wat er om je heen gebeurt, zonder dat het teveel afleidt.”


2. Natuurlijk licht

“Energie stroomt goed door licht. Probeer zoveel mogelijk daglicht binnen te laten en zet je bureau op een lichte plek. Is er weinig of geen daglicht? Kies dan voor warm kunstlicht waarvan je de sterkte kunt regelen.”


3. Groen op kantoor

“Zet planten neer, liefst met grote (ronde) bladeren. Planten geven energie en zorgen dat je productiever bent. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft aangetoond dat medewerkers, door de aanwezigheid van planten, een positief effect ervaren van 15-19% op hun tevredenheid en concentratievermogen.”


4. Natuurlijke materialen

“Kies, voor zover mogelijk, natuurlijke materialen (hout, touw, jute, wol). Dat zorgt er niet alleen voor dat alles lekkerder aanvoelt, het voorkomt ook dat je voortdurend statische schokken krijgt. Als een van de kernwaarden van jouw bedrijf is dat je ‘echt’ bent, zie je dat met natuurlijke materialen ook weerspiegeld in je kantoor.”


5. Laat je inspireren

“Omring jezelf met dingen die je inspireren. Dat kan een mooi schilderij aan de muur zijn, een foto of een mooie tekst. Hou het wel rustig, want in een opgeruimde ruimte kan de energie beter stromen. Hou je van kleur? Houd in gedachte dat blauwtinten kalmerend werken, geel de creativiteit stimuleert en pastelkleuren de concentratie verhogen.”


En, wat als je geen eigen ruimte hebt?

“Heb je geen eigen ruimte en spreek je met klanten en kandidaten af in een horecagelegenheid of op een flexwerkplek? Probeer dan een plek te kiezen die zo veel mogelijk voldoet aan de tips. Ga dus niet op een plek zitten waar veel mensen langslopen of vlakbij de keuken of het toilet. Is er een raam, zorg dan dat de klant of kandidaat er met zijn gezicht naartoe zit. Ga zelf niet hoger zitten dan de ander en zorg goed voor je gast. Zo geef je de ander echt het gevoel welkom te zijn.”


Perfecte match

Een andere manier om de Chinese filosofie in te zetten in een werkomgeving, is via de Nine Star Ki-astrologie die hoort bij Feng Shui. Melati: “Nine Star Ki gaat uit van de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal , in deze volgorde. Aan de hand van iemands geboortedatum kun je uitrekenen wat zijn hoofdelement is en zien met welke talenten diegene is geboren. Elk element heeft specifieke eigenschappen. Zo kan water goed luisteren en is het heel flexibel, maar vindt het soms lastig om zelf te starten. Hout is heel energiek en wil graag nieuwe dingen beginnen, maar heeft daarentegen moeite met zaken afmaken. Mensen met het element vuur vinden het fijn als er naar ze geluisterd wordt, maar houden niet zo van te strakke regels. Als je dat weet over de kandidaat, de klant en over jezelf, kun je gerichter keuzes maken en ben je een stap dichter bij de perfecte match.”


Kijk voor meer informatie over Feng Shui en Nine Star Ki op de website van Melati Helmhout www.denegensterren.nl