“Het is hard werken en geluk hebben”


Kelly de Wijer, eigenaar van Human Industries

Toen twee vrienden tegen hem zeiden ‘Dat kan jij ook’, besloot Kelly de Wijer de stap te wagen en begon hij zijn eigen uitzendbureau voor technisch personeel: Human Industries. Dat was pas vier maanden geleden, maar het voelt nu al alsof hij nooit anders heeft gedaan. “Het is hard werken en geluk hebben; een uitdagende combinatie die de uitzendbranche juist zo interessant maakt”, aldus De Wijer.

Staat van dienst

Met zijn 38 jaar is De Wijer nog jong, toch heeft hij al een behoorlijke staat van dienst. “Heb je even?”, zegt de Wijer lachend op z’n Rotterdams vanuit zijn kersverse kantoor met uitzicht op de Euromast. “Ik ben vrij vroeg begonnen met werken. Een accountantskantoor bood me de mogelijkheid om een commerciële opleiding te volgen en direct aan de slag te gaan met automatisering in de gezondheidszorg. Dat heb ik een aantal jaar met veel plezier gedaan waarna ik de overstap maakte naar de travel retail. Ik hield me bezig met de automatisering van het logistieke proces van winkels achter de douane op Schiphol. Dat was van korte duur, want na de vliegtuigramp met de Twin Towers stortte de luchtvaarteconomie compleet in. Zo kwam ik terecht in de techniek. Eerst via 3M in de automotive branche en later via Sulzer in de industrie. Als salesmanager heb ik heel wat schadebedrijven, werkplaatsen en machinekamers gezien. Eerst met verbruiksmaterialen zoals schuurpapier, kit en coating en later met service en onderhoud voor turbines, compressoren en pompen. En nu met nieuwe mensen.”

“Ik heb heel wat schadebedrijven, werkplaatsen en machinekamers gezien.”

Unieke positie

De carrièreswitch van De Wijer van salesmanager naar intermediair bewijst maar weer eens dat het niet alleen gaat om wát je kent maar vooral ook wíe je kent. “Als salesmanager kwam ik natuurlijk overal. Daardoor weet ik nu precies waar de goede mensen zitten en waar bedrijven behoefte aan hebben. En na vijftien jaar in de industrie heb ik ook echt kennis van de techniek; een perfecte combinatie om een uitzendbureau te beginnen, toch?”, lacht De Wijer. Dat vonden zijn vrienden ook en wezen hem op zijn unieke positie. Precies op het moment dat De Wijer toch al met de gedachte speelde om eens iets anders te gaan doen.


Kracht

Wetend dat de wet- en regelgeving in de uitzendbranche complex is, omringde De Wijer zich van meet af aan met experts. “Ik ben niet van het halve werk en wil het meteen goed doen. Dus met een eigen kantoor, uitzendcao, VCA- en VCU-gecertificeerd en met detacheringsovereenkomsten zonder uitzendbeding. Een risico dat ik graag neem omdat ik overtuigd ben van de kwaliteiten van de mensen die ik bemiddel. Over een tijdje denk ik wel aan het uitbesteden van de backoffice, maar nu houd ik het nog liever allemaal in eigen hand.” De Wijer kan rekenen op investeerders, maar wil zo snel mogelijk zelfvoorzienend zijn en is daarbij niet bang voor concurrentie. “Met de bemiddeling van specialisten in rotating equipment, begeef ik mij echt in een niche. Daarbij ken ik nagenoeg iedereen persoonlijk en investeer veel tijd in het opbouwen van een band. Met werkgevers maar vooral ook met kandidaten. Ik weet wat mensen zoeken, wat bij ze past en waar ze gelukkig van worden. Daar ligt mijn kracht.”


Kelly de Wijer is oprichter en eigenaar van Human Industries, gespecialiseerd in de detachering, bemiddeling en werving & selectie van technici in de (civiele) industrie op mbo-, hbo- & universitair niveau.

“Na 15 jaar in de industrie weet ik waar de goede mensen zitten.”

Uw verhaal in P.zine?

Laat het ons weten! Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende ondernemers.