De ambities van Casper Lemmen zijn Grenzeloos


Casper Lemmen, eigenaar van Grenzelooswerk

Terugkijkend, kunnen veel ondernemers één duidelijk moment aanwijzen dat het keerpunt was in hun carrière. Dat kan een grote, ingrijpende gebeurtenis zijn of een toevallige samenloop van omstandigheden. Voor Casper Lemmen was dit het moment dat hij Grenzelooswerk oprichtte. Een grote stap aangezien zijn carrière eigenlijk nog moest beginnen.

Friese nuchterheid

Casper Lemmen (25) wilde altijd al voor zichzelf beginnen, maar dat het zo zou lopen had hij niet durven dromen. Afgelopen jaar werden zijn bedrijf en hijzelf achtereenvolgens uitgeroepen tot beste Friese Startup van het Jaar en Beste Jonge Ondernemer van 2018. Als we hem feliciteren met deze titels maakt Lemmen een gelaten indruk. Maar dat blijkt slechts zijn Friese nuchterheid te zijn, hij is wel degelijk trots. Vooral omdat hij met Grenzelooswerk voor velen de droom om in het buitenland te werken in vervulling laat gaan. “Tijdens mijn studie werkte ik ’s zomers in Lloret de Mar”, vertelt Lemmen. “Eerst als barman en later ook als manager. Ik heb enorm goede herinneringen aan die tijd en ontzettend veel geleerd; dat gun ik iedereen.”

“Ik heb enorm goede herinneringen aan mijn tijd in het buitenland.”

Online jobplatform

Het was tijdens zijn vakantiewerk in Spanje dat Lemmen ontdekte dat er in het buitenland veel behoefte is aan Nederlandse arbeidskrachten. Andersom hebben veel Nederlandse jongeren ook interesse in een (tijdelijke) baan in het buitenland. Ze leken elkaar alleen niet te kunnen vinden. Lemmen besloot in het gat te springen. “De bar waar ik werkte had elke zomer plek voor vijftig Nederlandse krachten. Maar soms kregen we wel meer dan duizend sollicitaties, terwijl andere horecagelegenheden juist om buitenlandse krachten zaten te springen. Toen besloot ik een online jobplatform te creëren om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.”


Waardevolle data

Van afwasser op Mallorca tot sales executive in Kopenhagen, Grenzelooswerk biedt vakantiewerk, vaste banen en vrijwilligerswerk in alle branches, op alle gebieden, waar ook ter wereld. Lemmen: “Het gaat allang niet meer alleen om vakantiewerk voor jongeren. We bieden werk aan iedereen die graag voor korte of langere tijd naar het buitenland wil. Jong en oud, onervaren en ervaren; iedereen kan bij ons terecht.” Daar ligt ook het succes en de groei van Grenzelooswerk. “In de begindagen plaatsten we alleen internationale vacatures van grote landelijke uitzendbureaus die flink verdienden op een plaatsing. Toen we ons realiseerden hoe waardevol onze data eigenlijk is, besloten we voortaan alleen nog rechtstreeks mensen te bemiddelen. Ook omdat het voor ons echt gaat om het avontuur van werken in het buitenland. We zijn dan ook behoorlijk streng voor werkgevers en verwachten dat zij zaken als vergunningen en huisvesting goed regelen.”


Schaalbaar

De overstap van een online jobplatform naar full service bemiddelaar vroeg om een grote investering van de kant van Lemmen en zijn compagnon. “We gingen van een bedrijfje aan de keukentafel met twee man personeel naar een kantoor met inmiddels een team van 35 mensen. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan”, zegt hij lachend. “Maar daar leer je van. Zo heb ik geleerd om bij het aannemen van mensen vooral niet huiverig te zijn en te kiezen voor de mensen die je verrassen en je energie geven.” Lemmen is groot fan van het nieuwe werken op basis van vertrouwen en geeft zijn mensen veel vrijheid en verantwoordelijkheid binnen hun rol. Dat werpt zijn vruchten af. “We staan nu waar we willen met een stevig concept en een enthousiast team. De uitbreiding naar Duitsland is bijna een feit en voor de tweede helft van dit jaar staat Frankrijk op de planning. Dat is het mooie van dit concept, het is enorm schaalbaar. Voorlopig zijn we nog niet klaar.”


Casper Lemmen is oprichter van Grenzelooswerk dat avonturiers op weg helpt naar hun droombaan in het buitenland. Kijk ook op www.grenzelooswerk.nl.


Wilt u het verhaal van Casper liever zelf horen? Kom dan naar de Dag van de Uitzendondernemer in Fort Voordorp waar Casper spreekt tijdens de plenaire sessie.

“Kies voor mensen die je verrassen en die je energie geven.”

Uw verhaal in P.zine?

Laat het ons weten! Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende ondernemers.