Licht, camera, actie!


Baukelien Minnen over videorecruitment

Op dit moment bestaat 84% van al het internetverkeer wereldwijd uit videocontent. Millennials en generatie Z kijken minstens één keer per week naar een video waarvan ze iets leren, want kijken naar anderen daar leer je van. Daarbij beklijft beeld beter dan tekst: het brein verwerkt beeld maar liefst 60.000 keer sneller dan tekst. En als u nu denkt: ‘Allemaal leuk en aardig, maar video is niets voor mij’, ga dan vooral naar de kennissessie van Baukelien van Minnen, spreker en trainer van de Academy for Recruitment. Zij legt u haarfijn uit waarom videocontent juíst zo belangrijk is voor uitzendondernemers.

Baukelien, waarom is videocontent zo populair?

“Om meerdere redenen, maar de belangrijkste is dat je met beeld zoveel meer kan overbrengen dan met tekst. Sfeer, uitstraling en mimiek bijvoorbeeld, zijn niet te vangen in woorden. Zeker bij recruitment maken juist deze softe aspecten het verschil tussen een match en een mismatch. Daarom zetten steeds meer bedrijven vacaturevideo’s in en maken ze vaker gebruik van videosollicitaties als preselectiemethode, zeker bij representatieve functies. En mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld, we kijken liever een video dan dat we een tekst lezen.”


We kunnen dus eigenlijk niet meer om videocontent heen, maar hoe begin je?

“Het maken van videocontent is veel eenvoudiger dan veel mensen denken. Juist doordat het inmiddels gemeengoed is, hoeven video’s niet super professioneel meer te zijn. Je kunt al een heel doeltreffende video maken met je smartphone. Belangrijkste van een goede video is een duidelijke, heldere boodschap en niet per se licht, geluid en achtergrond. Al helpt dat wel natuurlijk, maar daar zijn eenvoudige trucjes voor.”

“We kijken liever een video dan dat we een tekst lezen.”

Een vacature is een duidelijke boodschap. Welke onderwerpen lenen zich nog meer voor videocontent?

“Als ik een uitzendondernemer vraag wat hem bijzonder maakt, zal hij niet alleen zijn vacatures noemen. Zijn meerwaarde zit in zijn kennis, ervaring, werkwijze en persoonlijkheid. Video is juist heel geschikt om die kwaliteiten te laten zien en om anderen te inspireren. We kijken ook graag naar video’s omdat we geïnteresseerd zijn in het verhaal van een ander. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. En dat hoeft niet per se je eigen verhaal te zijn. Je kan ook prima een vlog maken over een mooi boek dat je las of een interessant evenement waar je geweest ben.”

Wat leren deelnemers aan jouw kennissessie tijdens Dag van de Uitzendondernemer?

“De tijd is helaas te kort om echt te gaan filmen, maar ik geef ze alle handvatten mee om zelf de volgende dag meteen aan de slag te gaan. Want dat is het belangrijkste, videocontent maken is gewoon een kwestie van doen. Als je eenmaal de drempel over bent, en gewend bent om jezelf op beeld te zien en horen, zul je ervaren hoe waardevol videocontent is.”

Meer weten over videocontent? Koop nu uw kaarten voor de Dag van de Uitzendondernemer en meld u aan voor de kennissessie van Baukelien van Minnen.

Uw verhaal in P.zine?

Laat het ons weten! Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende ondernemers.