Aandacht als remedie tegen ziekteverzuim


Florian Ruitenbeek van FitAdvisor verteltMeer weten?

Kijk voor meer informatie over FitAdvisor en hun dienstverlening op https://fitadvisor.nlHet ziekteverzuim neemt in Nederland langzaam toe. Lag het verzuimpercentage volgens ArboNed in 2016 nog op 3,5 procent, in 2018 was dit al 4,2 procent. Als het aan Florian Ruitenbeek ligt, is deze stijging slechts van korte duur. Met zijn bedrijf FitAdvisor richt hij zich sinds begin dit jaar op het verbeteren van de gezondheid van werknemers met als doel het verlagen van ziekteverzuim. “Het is allemaal geen rocket science”, zegt Ruitenbeek, “het belangrijkste is dat er aandacht voor gezondheid is.”

Jonge ondernemer

Met zijn 28 jaar is Ruitenbeek een jonge ondernemer, maar een startup vindt hij zijn bedrijf FitAdvisor allerminst. Ruitenbeek: “Een startup kenmerkt zich vooral door het gebruik van nieuwe of opkomende technologieën en heeft een vernieuwend businessmodel. In die omschrijving herken ik ons niet direct. Wel hebben we de duidelijke visie, passie en gedrevenheid van een startup, maar onze dienstverlening heeft zich al bewezen.” Toch zijn Ruitenbeek en zijn collega’s duidelijk innovatief binnen de gezondheidsbranche en misschien zelfs wel een beetje de vreemde eend in de bijt. Ruitenbeek: “Wij richten ons op het verbeteren van de gezondheid van werknemers in de breedste zin. Met een team van verschillende health professionals zoals een bewegingswetenschapper, psycholoog, gedragswetenschapper en diëtist, bieden we klanten wat hun medewerkers op dat moment nodig hebben om beter voor zichzelf te kunnen zorgen. Dat kan variëren van workshops in het voeren van verzuimgesprekken tot het geven van sport- en voedingsadvies. Daarbij leveren we altijd maatwerk. Klanten kunnen bij FitAdvisor, in tegenstelling tot veel anderen in de branche, geen standaardpakketten afnemen.”


Gezondheidstraject opzetten

Het klinkt goed en tegelijkertijd roept het ook vragen op, waaronder de vraag hoe Ruitenbeek op het idee voor FitAdvisor is gekomen. Hij vertelt: “Met een achtergrond in sport en beweging, personal coaching, fitness en diëtetiek begon ik zo’n zes jaar geleden als zelfstandig coach en personal trainer. Omdat de meeste mensen buiten werktijd aan hun gezondheid willen werken, had ik het vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds druk. Om overdag ook bezig te blijven, ben ik aan de slag gegaan op de retourafdeling van Coolblue. Een afdeling die kampte met een hoog frequent ziekteverzuim, waar toen nog geen oplossing voor was. Daarop ben ik naar HR gestapt en heb voorgesteld om samen een gezondheidstraject op te zetten. Daar hadden ze wel oren naar en ben ik, naast mijn werk op de retourafdeling, één dag in de week aan de slag gegaan als fitadvisor. Ik ben met de frequent verzuimers in gesprek gegaan over hun levensstijl en heb geïnventariseerd waar zij op dat moment behoefte aan hadden. Vervolgens heb ik een adviesrapport geschreven, inclusief een traject van drie maanden om hen fitter en vitaler te maken. En dat werkte, het ziekteverzuim ging omlaag.”“Vraag medewerkers gewoon eens hoe het met ze gaat en waar ze behoefte aan hebben.”

Belang van maatwerk

Ruitenbeek kreeg binnen Coolblue een halfjaar de tijd om zijn werkwijze uit te proberen. In die tijd realiseerde hij een daling van 43 procent in het frequent ziekteverzuim binnen zijn afdeling. Coolblue besloot daarop het plan van Ruitenbeek verder uit te rollen, te beginnen onder het voltallige magazijnpersoneel. Waarin schuilt het succes van Ruitenbeek? “Het is allemaal geen rocket science”, lacht hij, “maar je moet er wel aandacht voor hebben. Vraag medewerkers gewoon hoe het met ze gaat, hoe zij zich voelen en waar ze behoefte aan hebben. Wat past in hun leven? Want alleen het past, zullen mensen echt aan de slag gaan. Daarom is maatwerk zo belangrijk.”


Werkgeluk

Inmiddels is Ruitenbeek zelf niet langer in dienst bij Coolblue, maar werkt hij met FitAdvisor nog wel voor de Rotterdamse webwinkelgigant. En voor nog meer grote en kleine bedrijven die doorhebben dat de aanpak van Ruitenbeek werkt. Welke tips heeft hij voor uitzendondernemers? Ruitenbeek: “We weten inmiddels hoe belangrijk werkgeluk is en dat werkgevers er verstandig aan doen om te investeren in de gezondheid van hun mensen. Dat geldt misschien wel extra voor flexkrachten, omdat zij vaak van werkplek wisselen. En weet je, mensen doen vaak al veel zelf. Ze sporten en letten op hun voeding, daar kan je mooi op inspelen. Bijvoorbeeld door fruit neer te zetten en een watertank te plaatsen, of door lunchwandelen te stimuleren. Maar ook door het geven van voorlichting zodat mensen op tijd de signalen herkennen van overbelasting. In branches met fysiek zwaar werk zoals de bouw, logistiek en zorg, is dat heel belangrijk. Vooral een persoonlijke benadering werkt dan heel goed. Veel leidinggevenden vinden de gezondheid van hun werknemers een lastig gespreksonderwerp, maar het levert zulke waardevolle informatie op. En, je kunt er een hoop ellende mee voorkomen. FitAdvisor ondersteunt leidinggevenden hier dan ook graag bij.”


“Probeer elke dag íets te doen, alle beetjes helpen.”

Tien minuten

En wat doet Ruitenbeek zelf om in balans te blijven? “Ik zorg dat ik voldoende beweeg, gezond eet en aan mijn nachtrust kom. Dat gaat natuurlijk ook niet elke dag zoals ik zou willen, zeker met een groeiend bedrijf. Maar ik probeer elke dag íets te doen, al is het maar tien minuten. Dat geeft ik mijn klanten en hun werknemers ook altijd mee, alle beetjes helpen.”