CAO voor Uitzendkrachten


Noortje Hendrikx
Algemeen directeur TentooLeestijd: 10 minuten

(Optimaal leesbaar op desktop)


In dit artikel leest u meer over de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten.


Het artikel bestaat uit drie onderdelen:

Interview met Noortje Hendrikx - algemeen directeur Tentoo;

Wijzigingen per 1 september 2019;

Wijzigingen per 30 december 2019.Per 30 december 2019 treedt de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten in werking. De nieuwe cao is nagenoeg een samenvoeging van de afzonderlijke cao’s van brancheorganisaties ABU en NBBU. Kortweg is de nieuwe cao een samenvoeging van het beste van de twee cao’s in een nieuwe cao. P.zine ging in gesprek met Noortje Hendrikx, algemeen directeur Tentoo.

Er is een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten, wat is jullie eerste gedachte?

Noortje Hendrikx – algemeen directeur Tentoo: "We zijn blij met de harmonisering van de CAO voor Uitzendkrachten. Brancheorganisaties ABU en NBBU geven met dit mooie resultaat een duidelijk signaal aan de Nederlandse overheid."


Hoe draagt de nieuwe cao hieraan bij dan?

"Door in te zetten op de belangrijke rol van de flexibele schil met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden wordt het uitzendcontract een nog interessantere optie. Hopelijk pakt het kabinet dit signaal op."


ABU-voorzitter Jurriën Koops zegt het volgende over de cao: “Het is een cao met een investering in kwaliteit en de waarde van uitzendwerk die past bij de ambitie van ABU.” Hoe zie jij dit?

"Daar denken we er net zo over."


Waarom?

"De nieuwe cao is een duidelijke investering in kwaliteit, waarbij de waarde van uitzendwerk nog duidelijker wordt. Niet alleen voor de uitzendkracht, maar ook voor werkgevers die werken met een flexibele schil in hun personeelsbestand. De discussie waarin de aversie tegen het flexibele contract en de hosannastemming over het vaste contract groeien, wordt met de nieuwe cao hopelijk wat minder verhit."


"Door in te zetten op de belangrijke rol van de flexibele schil met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden wordt het uitzendcontract een nog interessantere optie."
"De discussie waarin de aversie tegen het flexibele contract en de hosannastemming over het vaste contract groeien, wordt met de nieuwe cao hopelijk wat minder verhit."

Hoe bedoel je dat?

"Wat ik daarmee bedoel is dat het ene niet beter is dan het andere. Als iedereen een vast contract heeft en het ontslagrecht versoepelt, hoe zeker ben je dan nog als werknemer?"


Wat betekent dit voor jullie dienstverlening?

"Onze juristen brengen nu in kaart wat de cao-wijzigingen exact betekenen voor onze dienstverlening. We zorgen ervoor dat klanten er zo min mogelijk van gaan merken."


Worden klanten nog geïnformeerd over de belangrijkste zaken?

"Ja, dat doen we via mailings en bijeenkomsten. Tijdens de Up to Flex-bijeenkomsten vertelden we onze klanten wat het betekent voor hen. Voor iedereen die er niet bij kon zijn hebben we een overzichtsdocument met alle belangrijke informatie en meest gestelde vragen."Over Tentoo – a Brisker company

Tentoo vormt samen met Holland Employment Experts (voorheen Holland Payroll), Nextpayroll, Pay for People en Smart Services de Brisker Group, voorheen bekend als Pay for People Group. Brisker Group is een full-service HR-dienstverlener. Als specialist in flexibele arbeid ondersteunen wij organisaties met payroll-oplossingen en backoffice-dienstverlening.

SEPTEMBER!

Wijzigingen per 1 september

Per 1 september veranderen een aantal dingen:

1. Uitzendkrachten behouden rechtspositie binnen een concern;

2. Uitzendkrachten behouden rechtspositie bij opvolgend werkgeverschap;

3. Toeslagen inlenersbeloning.


DECEMBER!

Wijzigingen per 30 december 2019

Per 30 december veranderen de volgende zaken:

1. Geharmoniseerde cao;

2. Fasensystematiek aanduiding;

3. Werkingssfeer;

4. Rechtspositief uitzendkrachten;

5. Inlenersbeloning uitzendkrachten;

6. Beloning uitzendkrachten;

7. Ziekte uitzendkrachten;

8. Verlof uitzendkrachten;

9. Allocatiegroep;

10. Duurzame inzetbaarheid.